Da mai departe 4 friends

miercuri, 12 noiembrie 2008

Dumitru Sechelariu, mai sarac cu 30.000 de euro

- justitia a decis sa ii confiste acestuia si sotiei lui suma de 120.000 de lei, adica peste 30.000 euro, suma ce nu au putut-o justifica - in aceeasi situatie se afla Laurian Lucas, fostul viceprimar, caruia i se vor confisca 10.000 de euro

Justitia romaneasca a inregistrat o premiera nationala. Aceea de a recupera de la persoane bani pe care acestea nu au avut cum sa ii justifice. Cei aflati in acesta situatie sint bacauani, nimeni altii decit Dumitru Sechelariu, fostul primar al muncipiului timp de doua mandate, si Laurian Lucas, fost viceprimar intre 2000 - 2004. Mai precis, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis sa bage miinile prin buzunarele fostului edil al Bacaului si sa ia de acolo peste 30.000 de euro, pe care au considerat ca nu sint dovediti cu acte. Pe 27 mai 2008, Înalta Curte de Casatie si Justitie a dat verdictul, definitiv si irevocabil, prin care s-a considerat ca Sechelariu si sotia sa, Laudeta, nu pot justifica suma de 120.000 de lei. Suma reprezinta diferenta dintre veniturile reale si cheltuielile celor doi soti in perioada iunie 1996 - iunie 2004. Conform actelor de la dosar, familia fostului edil a cistigat in perioada respectiva 1.396.083 de lei, si a cheltuit 1.516.052 de lei, de unde a rezultat diferenta de peste 30.000 euro. Dumitru Sechelariu a refuzat sa comenteze decizia. “Sint persoana privata. Va raspund numai daca vreau eu”, a declarat, telefonic, iritat, fostul primar al Bacaului. Avocatul lui, Catalin Dancu, a declarat, pentru ziarul “Cotidianul”, ca nu a primit înca motivarea deciziei ICCJ. “Dupa primirea acesteia si publicarea ei, se face investirea. Apoi, aceasta va merge la Curtea de Apel Bacau, care va informa Fiscul ca Dumitru Sechelariu are sa le plateasca în 30 de zile 120.000 de lei. Nu am comentarii asupra acestui proces” - a spus Dancu.

Laurian Lucas a si dat banii inapoi

Laurian Lucas, viceprimar in administratia lui Sechelariu, se afla si el in aceeasi situatei, suma confiscata ridicindu-se la aproape 10.000 euro. Instanta vrea sa recupereze de la el, pentru Statul Roman, suma de 37.500 de lei. “Suma de 375 de milioane de lei vechi mi-a fost imputata de catre Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Bacau. Dupa pronuntarea deciziei definitive si irevocabile a ICCJ, am achitat suma respectiva la Administratia Financiara din Bacau. Initial, diferenta dintre veniturile si cheltuielile mele era de doar noua euro, pe care eu nu-i puteam justifica cu acte de provenienta. Ulterior, aceasta comisie a decis ca o diferenta de curs valutar, pentru o suma în valuta împrumutata de mine, actualizata în lei atunci cind am recuperat banii, sa nu mi-o accepte ca venit” - a spus Lucas.

Declaratiile de avere, bata-le vina!

In toata aceasta afacere, vinovate sint declaratiile de avere ale celor doi, pe care si l-au facut publice in 2004, asa cum prevedea legea. Inadvertentele din declaratii au sarit in ochii reprezentantilor Centrului de Resurse Juridice, care au tras semnalul de alarma la Curtea de Apel Bacau. Instanta a decis atunci confiscarea sumelor, dar cei doi au facut recurs si procesul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde au si pierdut.

0 comentarii:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites