Da mai departe 4 friends

vineri, 20 noiembrie 2009

Mustariile o amintire ?


Brumarelul 1 octombrie
Bacaul anilor 60' si 70' isi schimba pentru cateva saptamani aspectul .
Din centru pana in cartierele marginase , rasareau mult asteptatele mustarii.

Ce este o Mustarie ?
Este o improvizatie din pari si scamduri negeluite, pereti din stuf de care se agatau o oala de lut , stergare , bostani si felinare . Inauntru era insa o adevarata "insdustrie" iar chelneri , care stiau sa-si faca treaba te intampinau ceremonios cu adanci plecaciuni .
Pe brat aveau nelipsitul prosop , iar dupa ureche creionul chimic .
Din ochi iti gaseau o masa . Cat ai clipi iti luau comanda si dispareau la gratar. Acesta era punctul fierbinte al mustariilor . Aici se frigeau minunatele arte culinare romanesti : mititei ardeiati ,neintrecutele antrcoaste , delicioasele momite sau fuduliile si ficati . Am uitat ceva ? Desigur , "regina lor " , pastrama de oaie cu mamaliguta . Seul se scurge peste carbunii aprinsi , invaluid atmosfera cu un miros atragator . Cel mai vestit "gratargiu" , Ionica , batea cu clestele im marginea gratarului cand minunatiile erau gata . Ce mamaligute se faceau!!!
Se lua pentru inceput " o dezinfectie" o tuica de pruna , apoi tpotul se stingea cu un tulburel de la " mama lui " , adica direct de la gura butoilui asezat chiar in mijlocul incaperii . In timp iti era piscata de must , printre mese se infiinta "nea Tanase " cu vioara dezacordata cantand gajait
"Te cunosc dupa frizura
ca n-ai fost o poama buna .
Te cunosc dupa fular
ca ai fost mare stengar ."
Veselia era in toti buna dispozitie cat cuporinde .
Uitati de griji nevoi pentru cateva ceasuri nici nu stiai cand apareau stelele stralucitoare si se cam lasa rece . Plecai intr-un tarziu fredonand .
" De-as mai duce-o pan' la toamna lelita Ioana ."
Unde-or fi mustariile de alta data ?

0 comentarii:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites